Telenor Inpli Logo

Datasikkerhet i ferien – er det viktig?

Hilde Martinsen den 5. juli 2017

SikkerhetReise572x381.png

Det er sommer, sol og ferietid over hele landet, men ikke alle er offline i ferien. Det er blitt en selvfølge for de fleste av oss å være tilkoblet uansett hvor du måtte befinne deg. Men hvor trygt er det egentlig å surfe på hotellnettet eller på en hvilken som helst internettkafè? Og bryr vi oss i det hele tatt om sikkerheten i dette tilfellet?

Realiteten for de fleste av oss er jo den at vi må på nett opptil flere ganger i løpet av ferien. Det kan være fordi vi må betale regninger, sjekke saldoen, oppdatere oss på nyheter hjemmefra, lese mail, utføre noen arbeidsoppgaver, bruke sosiale medier eller laste ned underholdning. Så hvor mange av oss tenker sikkerhet når vi velger å bruke fremmede, trådløse nettverk til å utføre disse oppgavene?

Stor andel bryr seg ikke
Over halvparten av oss bryr seg ikke nevneverdig om sikkerheten når vi surfer på trådløse nett. Mange av oss bruker til stadighet trådløse soner som ikke krever passord til både å sjekke mail, logge seg inn i nettbank og på sosiale medier. Dette viser en ubevisst holdning til sikkerhetsrisikoen og er både naivt og ikke så veldig smart. I tillegg er det en god andel av oss som ikke vet hva vi velger, om vi er på et usikret nett eller ikke. Det beste rådet vil være å tenke sikkerhet når du skal surfe på nettet, uansett hva slags enhet du velger å surfe fra.

Husk at det er «Bedre å være føre vàr enn etter snar»!

Hvorfor tar vi så lett på dette?
Trådløse nett er populære fordi vi vil unngå at mobilregningen går i taket. Dog er reglene for dataroaming i EU/EØS land endret fra 15.juni i år og det kan være lurt å sjekke mobilabonnementet sitt for å bekrefte hva som gjelder for nettopp deg. Raskt, enkelt og på farta er andre argumenter. Behov er også et element oppi dette. For eksempel bruk av GPS eller Google maps for å finne veien. Naivitet og godtroenhet er enda en grunn. Vi har rett og slett en tendens til å tenke at det ikke hender oss. Våkne opp! Det kan skje oss alle …

Hvor stor er sikkerhetsrisikoen?
Det skal utrolig lite til for at noen med litt kunnskap skal få tilgang til din mobil eller maskin. Det er mye enklere enn du tror! Det betyr at dine passord, PIN-koder, kredittkortinformasjon, personnummer og andre opplysninger av interesse lett kan fanges opp og havne på avveie. Husk at sikkerhet blir enda viktigere når du tar med deg «hele livet» ditt på reise til nye destinasjoner. Sensitiv og viktig informasjon kan havne i klørne på ukjente hvis du ikke passer ekstra godt på. Når du sender sensitiv data som brukernavn og passord over usikrede WiFi-nettverk, kan nemlig hvem som helst snappe det opp – og bruke det til å hacke deg på ulike måter.

Surf sikkert med VPN
Er du i en offentlig sone, koble opp VPN (Virtual Private Network) om du har det tilgjengelig. Mange tenker på VPN som noe man må gjennom for å få tilgang til e-posten, men det er smart å sett opp VPN-nettet uavhengig om du skal sjekke mail. Når du er tilkoblet en VPN-server vil all trafikken fra maskinen din gå igjennom en sikker tunnel og derfor være "usynlig" for andre i det samme nettverket som du sitter på.

Gode råd for bedre nettsikkerhet på reise
- Ta en backup av enheten din før du reiser. På den måten unngår du at alt går tapt hvis noe skulle skje med din PC, mobilen eller nettbrettet.
- Bruk passordbeskyttet nettverk når du skal surfe, eller koble deg opp via VPN.
- Bytt gjerne passord når du kommer hjem igjen.
- Det er viktig at du oppdaterer virusprogrammet og annen programvare på enhetene dine.
- Husk å logge deg av og deaktivere nettet når du er ferdig. Log deg også av diverse kontoer du har vært inne på.
- Velger du å logge deg på et usikret nett bør du holde deg til enkel surfing der du ikke logger inn i personlige tjenester.
- Slå av fil- og skriverdeling. Her vil noen kunne snappe opp datatrafikken din eller plante virus, ormer og annen ondsinnet programvare på enheten din.
- Hold PC-en din oppdatert med de siste sikkerhetspatchene, bruk antivirus og husk å slå på brannmuren.
- Bruk to-trinns pålogging der dette er mulig.
- Gi kun fra deg sensitiv informasjon på nettsider som krypterer informasjonen. Se etter hengelåsen i adressefeltet, samt at adressen starter med «https».

Tenk sikkerhet, ikke senk garden din helt ned og bruk sunn fornuft. Det vil du komme langt med og du får ingen grunn til å angre på noen snarveier du tok.

Cybersikkerhet er alles interesse!
Alle kan bli utsatt for cyberkriminalitet. Det er viktig å forstå dagens trender i trusselbildet, kunne identifisere svakheter og beskytte dataene dine mot disse truslene. Tar du nettsikkerheten på alvor?

Lær mer om dagens cybertrusler og få nyttige sikkerhetstips ved å laste ned vår «Hurtigguide om dagens cybertrusler»

Hurtigguide om dagens Cybertrusler: Slik forstår du cybersikkerhetlandskapet


Tilgang på bred kompetanse

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester som sikrer stabil drift. Kundene kan bygge opp avtalene etter moduler og dersom det er ønskelig kan vi ta totalansvaret ved å administrere hele løsningen. Ofte har bedriftene så mange forskjellige og avanserte løsninger som del av sin drift, at det å holde seg oppdatert med kompetanse på alle områdene ikke er mulig. Dette løses med gode avtaler og en stabil samarbeidspartner. Medarbeidere med teknologisk kompetanse kan løses fra driftsoppgaver og i stedet bidra med innovasjon og digitaliseringsprosjekter for virksomheten.

Vi leverer driftsløsninger innen nettverksinfrastruktur, sikkerhet og samhandling.

Ønsker du å vite mer? Ta kontakt med oss!

Gratis e-guide: 8 tips til vellykket oppsett av samhandlingsløsninger

God ferie!

Tags: Sikkerhet